Ismerj meg engem
Rövid ismertető
A Kendermagolaj jótékony hatásai évezredek óta ismertek. Nem keverendő össze a vetési kender az indiai kenderrel. Bőségesen tartalmazza az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges linolsavat, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsavat. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav – az emberi szervezet nem képes előállításukra, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetünkbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk, ám a kendermagolaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza, így optimális arányban és jelentős mennyiségben tartalmazza az Omega zsírsavakat. A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek összessége az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat.
A Borágó a mediterrán területek vadon termő növénye. Mára elterjedt szerte a világban, Nagy Britanniától Észak-Amerikáig. A bátorsággal hozták összefüggésbe. A történelmi korokban a katonákat borágóval ízesített borral készítették fel a csatára. Az eredetileg kelta szó jelentése „bátorság”. A népi gyógyászatban elsősorban a melankolikus hangulat oldására, a szomorúság eloszlatására alkalmazták. Az ókori görög gyógyító, Dioszkoridesz így vallott róla: „A Borágó felvidítja a szívet és kiemel a depresszióból.”
A Borágó növény évezredek óta ismert, azonban magjának olaja csak az elmúlt évtizedben vált népszerűvé. Az Omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavat hidegen sajtolással nyerik ki a magból. 25-30%-ban gamma linolénsavat hordoz, mely hozzájárul a szív-érrendszer normál működéséhez. A Borágó magolaj gazdag ásványi anyagokban, Kalciumban, Káliumban, bioalkaloidákban, bioflavonoidokban, esszenciális zsírsavakban.
Szőlőmagolaj csepp gazdag bioaktív flavonoidokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (F-vitamin egyik alkotóeleme) és klorofillban. Támogatja a normál a koleszterin szintet azáltal, hogy növeli a „jó” HDL koleszterin mennyiségét és csökkenti a „rossz” LDL koleszterin szintjét, így jótékonyan hat a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulására.
A Mezei zsurló több ezer éves múltra tekint vissza a népi gyógyászatban. Ősi vértisztítóként ismert. Termékenység fokozására az asszonyok zsurlóval töltött párnán aludtak, bár ezen hatása nem igazolt. Ugyanakkor vérzéscsillapító-, vesetisztító-, köhögéscsillapító-, gyulladáscsökkentő hatásai jól ismertek. Összetevői segítik a zsírok lerakódásának csökkentését, a zsírok oldását. A benne levő kovasav jelentős mennyiségű szilíciumot tartalmaz számos értékes ásványi anyag mellett, mely jótékony hatású a kötőszövetekre, erek falaira, de a körömre, hajra egyaránt. Ismertek jótékony hatásai a köszvény, csontritkulás, rheuma tradícionális gyógyításában is.
Feketeribizli kivonata rendkívül erős antioxidáns, bioflavonoidjai révén jelentősen segítik a C-vitamin felszívódását, hasznosulását a szervezetben. Emellett számos vitamint, mint A-vitamin, B-komplex vitaminok, E-vitaminokat tartalmaz, számos nyomelem mellett (Vas, Kalcium, Magnézium, Szelén, Mangán, Kálium, Nátrium).